Запитання-відповіді

Національний мультипредметний тест (НМТ) — це комп’ютерне онлайн-випробування для вступу на перший курс закладів вищої освіти України. Учасники НМТ проходитимуть тестування з трьох обов’язкових предметів і з одного предмета на вибір.

НМТ буде проведено в ТЕЦ, створених у закладах освіти, де окремі класи / аудиторії будуть відповідним чином обладнані.

Ні. НМТ проходять із метою вступу на бакалаврський (магістерський — для медичних спеціальностей) рівень вищої освіти.

Укриття цивільного захисту має бути або в ТЕЦ, або біля нього.

Для початку ознайомтеся зі змістом, структурою кожного навчального предмета, з якого плануєте проходити тестування, та його оцінюванням. Цю та іншу актуальну інформацію знайдете на офіційному сайті Українського центру оцінювання якості освіти у відповідних розділах. А для успішного проходження НМТ варто продовжувати ретельно працювати над шкільною програмою з української мови, математики та історії України, а також з навчального предмета, який плануєте вибрати як четвертий. Регулярно відвідуйте онлайн- або офлайн-уроки, які проводять вчителі, або уроки Всеукраїнської школи онлайн.

Для учасників НМТ з особливими освітніми потребами, зумовленими станом здоров’я, відповідно до їхніх реєстраційних даних створюватимуть особливі (спеціальні) умови, зазначені в Переліку особливих (спеціальних) умов, за кодами 0101, 0103, 0104, 0202, 0203, 0206, 0301, 0304, 0306, 0401, 0501, 0601, 0701, 0702. Для осіб, які потребують створення умови за кодом 0204, буде надано можливість змінювати масштаб зображення на екрані ПК. Технологія проведення НМТ не потребує створення умов за кодами 0102, 0105, 0201.

Так, можна. Після переходу від одного предмета до іншого з’являтиметься попереджувальний напис, у якому будуть зазначені завдання попереднього блоку, на які учасник / учасниця не надав / не надала  та/або не зберіг / не зберегла відповіді. Учасник / учасниця матиме можливість повернутися до виконання завдань і надати відповіді, які не зберіг / не зберегла / не надав / не надала. Наголошуємо: якщо учасник / учасниця випадково натисне на кнопку «Завершити роботу над тестом» — з’явиться напис «Ви впевнені, що бажаєте завершити роботу над тестом?», після натискання на кнопку «Так, завершити роботу» буде зараховано тільки збережені відповіді, повернутися до завдань буде неможливо.

Після завершення виконання всіх завдань НМТ кожен учасник / кожна учасниця отримає інформацію про кількість тестових балів, отриманих з кожного предмета. Для конкурсного відбору будуть потрібні результати виконання тестових завдань з кожного предмета, переведені в шкалу 100–200 балів. Таблиці переведення тестових балів в оцінку за шкалою 100–200 балів Міністерство освіти і науки України затвердить завчасно. Отже, одразу після тестування учасник / учасниця знатиме не тільки кількість набраних ним / нею тестових балів, а й зорієнтується в тому, якими є його / її результати для вступу.

Для отримання результату за шкалою 100–200 балів із кожного предмета НМТ потрібно набрати не менше 15 % від загальної кількості тестових балів.

Результати НМТ буде розміщено у відповідній вкладці персонального кабінету після проведення відповідних сесій НМТ. Учасники / учасниці зможуть самостійно сформувати Інформаційну картку з результатами. Також Український центр оцінювання якості освіти передасть дані до Єдиної державної електронної бази з питань освіти (ЄДЕБО) — і результати випробувань стануть доступними в кабінетах вступників. На сайті ЄДЕБО є можливість перевіряти достовірність Сертифіката НМТ. Відповідний сервіс доступний за посиланням. Для пошуку треба зазначити номер та рік отримання Сертифіката, а також прізвище й ім’я його власника / власниці.